Home / Articole / Care sunt cele mai potrivite carti pentru bebelusi

Care sunt cele mai potrivite carti pentru bebelusi

Care sunt cele mai potrivite carti pentru bebelusi

Dupa cum sigur ai observat, bebelusii sunt fiinte extrem de sensibile, care necesita multa, multa atentie. Pe langa gesturile gentile si mangaierile delicate, bebelusilor le place sa asculte vocea parintilor si a celor din jur.

Studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat ca parintii care citesc si povestesc bebelusilor, din primele zile de viata, dezvolta o relatie afectiva mai stransa cu cei mici. Aceleasi studii au demonstrat ca viitorii copii sunt mai mai stabili din punct de vedere afectiv si au mai multa incredere in ei. Deci specialistii recomanda tinerelor mamici si tatici sa citeasca copiilor inca din primele zile de viata.

Cum trebuie sa citesti povesti copiilor foarte mici

Bebelusii foarte mici sunt foarte receptivi la tonalitatea folosita, deci este bine sa le citesti cand te simti bine si esti relaxata, pentru ca atunci vocea este domoala si placuta. Nu sunt recomandate lecturile extrem de complexe, pentru ca bebelusii nu cunosc cu adevarat intelesul cuvinetelor. Poti citi basme, carti pentru bebelusi, poezii sau chiar din cartea pe care o citesti pentru tine.

Important este sa petreci 10-15 minute in fiecare zi citind o poveste bebelusului mic. Pot face din aceasta activitate o rutina placuta pentru cel mic.

Cum trebuie sa fie cele mai potrivite carti pentru bebelusi

Bebelusii mai mari incep sa descopere obiectele din jur, sa le prinda si sa le analizeze. Dupa varsta de patru luni bebelusii obisnuiesc sa introduca in gura obiectele care consituie element de analiza. Din aceasta cauza toate modelele de carti pentru bebelusi trebuie sa fie sigure! In primul rand trebuie sa fie confectionate din materiale durabile care nu se destrama. Nu trebuie sa contina piese care se rup sau se desprind, ce ar putea fi accidental inghitite de cei mici. Tusul folosit pentru imprimare nu trebuie sa se ia in contact cu apa/ saliva si sa nu fie toxic. Deci cartile pentru bebelusi trebuie sa fie in primul rand sigure.

Poti alege carti cu foi plasticate, care au imprimate diferite animalute colorate. Poti dezvolta numeroase povesti in jurul acestora, iar cel mic se va bucura de joaca si va acumula cunostinte.

Te poti orienta catre carti cu diferite accesorii din plastic. Elementele care provoaca zgomote sunt pe placul bebelusilor de 4, 6, 8 sau 10 luni. Sunt distractive si capteaza rapid atentia celor mici.

Cartile confectionate din materiale textile sunt foarte apreciate de cei mici, pentru ca le pun simturile la lucru. Aceste obiecte educative dezvolta simturile tactile, acustice si vizuale. Bebelusii vor aprecia paginile cu blanita de oaie sau blanita altor animale. Este bine ca inainte de a achizitiona o astfel de carte sa te asiguri ca nicio piesa nu se desprinde.

Dupa varsta de 10-11 luni poti alege pentru bebelus si carti cu pagini cartonate. Ochisorii miscatori, paginile cu elemente ascunse sunt foarte atractive pentru cei mici. Tot la aceasta varsta poti alege carti muzicale si carti care raspund la la diferite comenzi: se aprind lumini cand sunt apasate anumite butoane, scot sunete cand sunt rezolvate sarcini s.a.

Top 7 cele mai potrivite carti pentru bebelusi

 

  1. Bebe invata, editura Litera

“Bebe invata” este pachet de carti educative pentru bebelusi care capteaza atentia celor mici. Frumos colorate si frumos decorate cartile capteaza interesul celor mici rapid. Pentru a-i face cunostinta cu noile prietene, poti rasfoi paginile usor, usor. Vorbeste-i bebelusului calm despre activitatile pe care le descopera. Acest pachet de carti reprezinta practic o incursiune in lumea ciferelor, a literelor a animalelor domestice si salbatice.

  1. Prietenii pufosi Lanuca, de Michelle Mathers

Cartea ii incurajaza pe cei mici sa descopere animalele prin simturi. Blanita moale si pufoasa va fi apreciata de bebelus. In paginile acestei carti vei descoperi impreuna cu bebelusul tau minunatele aventuri ale oitei Lanuca si ale prietenilor acesteia: calutul, purcelul si vacuta.

Vai observa cu cel mic va fi fascinat atat de materialele moi care acopera paginile cartii cat si de minunata poveste pe care o va descoperi.

  1. Smoby Cotoons – carte pentru baie

Cele opt pagini ale cartii pentru baie pot fi rasfoite atat in patut, cat si in cadita. Confectionata din materiale impermeabile, cartea poate fi introdusa in gura, mestecata sau imbaiata. Personajele puternic colorate atrag atentia bebelusului si il ajuta sa descopere diferite notiuni din lumea necuvantatoarelor.  Materialul din care este confectionata este placut la atingere si nu este toxic.

  1. Concertul animalelor – carte muzicala

Concertul animalelor este o carte interactiva care te va duce impreuna cu bebelusul intr-o calatorie amuzanta. In paginile acestui obiect educativ veti desoperi o sumedenie de animale frumos desenate in culori placute, care fac zgomot la anumiti stimuli. Cartea atrage prin multitudinea de materiale din care este realizata:  materiale textile, materiale din plastic, s.a.

Paginile cartii fosnesc si de aceea este apreciata de bebelusi. Fiecare pagina are o tema anume, ce poate fi usor explicata bebelusilor.

  1. Farm – carticica moale

Cele opt pagini ale carticelei pot fi exploatate cu mare bucurie de toti bebelusii. Materialele moi si placute la atingere din care sunt realizate folile acesteia, sunt adevarate piese educative pentru cei mici. Utilizand aceste carti ajutati la dezvoltarea motorie si cognitiva a bebelusului. Cartea poate fi transportata la carucior, spre deliciul celor mici.

In paginile cartii “Farm”, cei mici pot descoperi care sunt cele mai dragute animale de la ferma si aventurile prietenilor apropiati.

De la acelasi producator pot fi achizitionate si alte carti pentru bebelusi moi, ce au ca teme animalele salbatice, animalele marine si insecte zburatoare.

  1. Mangaie animalute – bebe invata

“Mangaie animalute” este o alta carte educativa, lansata sub egida Litera Mica. Confectionata din materiale cu diferite texturi, isi propune sa stimuleze simturile celor mici. Conform specialistilor astfel de materiale ajuta la cunoasterea obiectelor din mediul inconjuratoar si contribuie la dezvoltarea atentiei.

“Mangaie animalute” ii ajuta pe cei mici sa descopere aventurile deosebite ale Iepurasului Topait, ale Purcelusului Murdarici si ale prietenilor apropiati.

  1. Cine sunt eu?

“Cine sunt eu?” este o carte extrem de interesanta lansata de Corint Junior, care ii ajuta pe cei mici sa descopere lumea prin atingere si pipait. In paginile cartii bebelusul tau va face cunostinta cu iepurasul, vacuta, caprita, oita, gainusa si calutul, va descoperi cat de moale este blana acestor animalute si va putea afla cum locuiesc. “Cine sunt eu?” este o carte interactiva, potrivita pentru bebelusii mai mari de 10 luni. Este confectionata din materiale cartonate si materiale textile moi la atingere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>