Home / Nume de fete litera B

Nume de fete litera B

Barbara – Intalnit destul de rar la noi, prenume feminin modern “Barbara” vine de la latinescul Barbara. Barbara era corespondentul feminin al lui Barbarus, numele provenind din epoca Romei imperiale. Termenul “barbarus” insemna “strain” si era imprumutat din greceste. Initial, in greceste “barbaros” insemna “balbait”, cuvant care facea referire la orice strain care vorbea o limba neinteleasa de greci. Crestinii foloseau cuvantul “barbarus” in vremurile stravechi si cu sensul de “necredincios, necrestin”. Prenumele Barbarus, Barbara, Barbaros, Barbara devin nume personale des intalnite in onomastica crestina prin nume de martiri sau sfinti. In Europa, popular este cultul sfintei Barbara ce era inzestrata cu o serie de calitati (aparatoare impotriva fulgerelor, patroana a artileriei, protectoare a femeilor, pe care le poate scapa de boli). Numele Barbara a ajuns la noi prin intermediu slav, sub forma Varvara, Virvara, Virvoara, Farvara, Virva, Varvaruca, Varuca etc. Astazi, din cauza influentei occidentale, a inceput sa fie folosit Barbara, cu destula retinere insa, din cauza existentei termenului “barbar”.

Beatrice – Prenume feminin modern, el a fost imprumutat recent din onomastica apuseana. Beatrice reproduce numele latin Beatrix, format pe baza adjectivelor “beatus”, “beata” care insemnau “fericit, fericita”. Numele provine din tarile catolice, de la o martira din anul 300, fiind raspandit astazi in toata Europa.

Beatris – Forma a numelui “Beatrix”. Prenume feminin modern, imprumutat recent din onomastica apuseana, Beatrice reproduce numele latin Beatrix, format pe baza adjectivelor “beatus”, “beata”- “fericit, fericita”, din aceeasi familie facand parte si neologismele “beatitudine”, “a beatifica”, numele provenind din tarile catolice, provenind de la o martira din anul 300 fiind raspandit astazi in toata Europa. Raspindit astazi in toata Europa, numele are variantele Beatrisa, in rusa, si Beatrix in maghiara.

Bela – Semnificatia acestui nume nu este clara. Ar putea fi derivat de la cuvantul slavic care inseamna “alb” sau de la cuvantul maghiar insemnand “inauntru”. Patru regi ai Ungariei au purtat acest nume.

Belinda – Numele Belinda poate veni din germana veche, unde insemna “descurcareata”, sau o combinatie intre frantuzescul “Belle” (frumusete, origine latina) si “Linda” (tot frumuoasa, frumusete, origine latina). A aparut prima oara in poemul “The Rape of the Lock” al lui Alexander Pope. Varinate ale numelui Belinda: Bel, Belenda, Belindra, Belle, Bellinda, Bellynda, Belynda, Linda, Lindie, Lindy si Velinda.

Bella – Numele Bella este de origine latina si italiana si inseamna frumusete. Este de asemenea forma prescurtata a numelui evreiesc Isabella. Bella mai este prezent si in urmatoarele variante: Bel, Bell, Belle, Bellissa, Belva, Beyla si Labella.

Berta – Prenumele feminin Berta ( cu varianta masculina Bertho) provine dintr-un vechi nume germanic, care deriva din cuvantul “berht” insemnand “stralucitor, glorios”. Cuvantul germanic a fost folosit des la compunerea altor nume asemamtoare: Bertold, Bertrand, Albert si Adalbert, Gilbert, Herbert, Hubert, Robert etc. Numele la noi este imprumutat recent din Occident.

Bianca - Prenume feminin modern destul de frecvent intalnit, Bianca este un nume provenit din italiana, avand semnificatia culorii “alb” (“bianco”). Formele masculine Bianco, Bianchi sunt cunoscute nume de familie. Numele de culori, in special alb (Alba) si negru sunt foarte populare si vechi in onomastica multor popoare, functia lor initiala fiind aceea de supranume sau porecla, atribuita ca o aluzie la culoarea pielii sau a parului (la noi, numele Albu, Negru si numeroase derivate de la acestea sunt nume de familie folosite frecvent). Albul mai semnifica si puritate, frumustete si stalucire.

Blanka – Inseamna culoarea “alb” in germana. Numele de culori, in special alb si negru sint foarte frecvente si vechi in onomastica multor popoare, functia lor initiala fiind aceea de supranume sau porecla, atribuita ca o aluzie : la culoarea pielii sau a parului (la noi, Albu, Negru si numeroase derivate de la acestea sint frecvente nume de familie). • Engl. Bianca, fr. Blanc, Blanche, germ. Blanka, sp. Bianca, magh. Blanka, Bianka.

Bogdana – Varianta feminina a numelui Bogdan (rar). Bogdana, este un vechi si cunoscut nume de origine slava. Compus din elementele bog “dumnezeu” (vechi cuvint slav inrudit cu vechiul iranian baga si vechiul indian bhaga, al carui sens initial era “noroc, reusita”) si dan “dat” (deci sensul compusului este “daruit”, dat de Dumnezeu”).

Brandusa – Prenume feminin format cu siguranta in limba romana, Brindusa (de la feminin s-a format masculinul Brindus) se incadreaza in seria antroponimelor provenite din nume de plante, prezente la toate popoarele. Substantivul romanesc “brandusa” este probabil un cuvint autohton traco-dacic. Folosirea prenumelor Brindusa, Lacramioara, Viorica etc. in vremurile noastre este o expresie a tendintei de modernizare si laicizare a onomasticii romanesti.

Brianna – De origine irlandeza, celtica si galica. Are semnificatia de noblete, exaltare, superioritate. Poate insemna si putere.

Briseida – Numele acesta este de origine spaniola si are la origine numele numele grecesc Briseis. Briseis a fost iubita lui Ahile in “Iliada” lui Homer. Poate fi intalnit si in urmatoarele variante:Brisa, Brisha, Brisia, Brissa, Briza si Bryssa.

19 comments

 1. bella si brianna;x;x;x(luv that:X)

 2. vreau un nume de fata deosbit

 3. doar briana :X:X:X:*:*:*

 4. pe sora mea o cheama bianca liana

 5. bella si bianca

 6. mie mi se pare f.frumos numele de Beritan(nume de fata)asa se va numi si fata mea,si sincer nu l-am auzit in romania niciodat si nici in alte tari de cat in kurdistan…acum bineinteles fiecare cu ce ii place:)

 7. bella si belinda, aceste nume sunt extraordinare..foarte rare si deosebit de semnificative…imi plac foarte mult!

 8. id meu este bagatil in lista plz

 9. imi place numele bella

 10. Bella imi place cel mai mult ;)

 11. Si imi place si numele Emanuela :*

 12. Desi numele de “Blanka” e maghiar ..apare aici .. pe mine ma cheama “Boglarka”(e tot un nume maghiar)…nu apare… de ce????? :-w:-w

 13. eu ma numesc Bianca dar sunt foarte incantata de numele asta am auzit alti copii care nici nu vor sa auda de numele asta de Bianca

 14. mie imi place numele barbara finca de micamiam dorit sa ma cheme barbara

 15. Aleg: Barbara si Brianna dar si Bianca e dragut, nu e asa dragut ca Barbara si Brianna.

 16. Mie îmi place numele Bianca deoarece e dr?cu? ?i interesat.Pe mine p?rin?ii m? mai numesc Blanka.

 17. Mie îmi place numele Beatrice,Beatris,Bella.

 18. mie imi pllace numele barbara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>