Home / Nume de fete litera E

Nume de fete litera E

Ecaterina
Numele este intalnit frecvent si raspandit astazi in toata Europa. Provine de la grecescul Ekatorine care era probabil necunoscut in lumea clasica. Odata ce a patruns in onomasticonul crestin, numele devine foarte popular printre adeptii noii religii datorita cultului unei fecioare martire din Alexandria, numele acesteia apare in izvoarele grecesti sub forma neasteptata Aikaterine, poate pentru ca in acea perioada diftongul ai- fusese redus la e. In greaca moderna, apare numele de Aikaterine o singura data. Originea si semnificatia numelui raman inca nesigure. Explicat prin greaca, Ekaterine a fost considerat femininul lui Hekateros (care inseamna si satiri si nimfe), acesta este inrudit inrudit si cu un supranume al lui Apolo, He~katos (folosit chiar de Homer in Iliada si explicat prin heka-tebalos “cel care loveste de la distanta”, dar si cu numele zeitei subpamantene Hekato (cea care facea vraji si descantece). In egipteana insemna si coroana.

La raspandirea numelui a contribuit o mai veche etimologie populara si anume apropierea de adjectivul – katharos – care inseamna “pur”, foarte potrivit pentru un nume crestin. Ecaterina este un nume vechi intalnit si la popoarele slave vecine (la slavii rasariteni, atestat din secolul al XV-lea), prin intermediul carora fie numele de baza, fie unele derivate au ajuns si la noi (nu trebuie trecuta cu vederea, in anumite regiuni, nici influenta latino-catolica). Prima atestare a numelui in documentele muntene dateaza de la 1495, sub forma Catalina (nume purtat de sotia lui Radu cel Mare). Este forma comuna limbilor romana si albaneza, stand la baza formei actuale, destul de frecvente, Catalina. Folosite si astazi mai sunt Caterina, Catrina, Catrinel, Trina, Trinea, Trinca, Catina, Catinca, Tinca, Tincuta, Cati, Catita, Catiusa, Lina, Catarina, Kitty, ultimele doua forme recente de origine apuseana. Cuvantul caterinca “flasneta”, imprumutat din ucraineana si provenit din numele Katerinka.

In alte limbi, Ecaterina ia alte forme, de exemplu: in engleza: Catherine (Kitty), franceza: Catherine, germana: Katherina, Katherine, italiana: Caterina, maghiara: Katalin, bulgara: Ekaterina, Katerina, Katalina, Katinka, ucrainiana: Kateryna, rusa: Ekaterina (Katea). Putem recunoaste multe personalitati de-a lungul timpului purtand numele de Ecaterina: Ecaterina Varga, “doamna motilor” din secolul trecut si Ecaterina Teodoroiu, eroina a primului razboi mondial, regina Frantei Caterina de Medici, imparatesele Rusiei Ecaterina I, sotia lui Petru cel Mare. Frecventa formelor Catalin si Catalina trebuie pusa in legatura si cu profunda influenta a cunoscutului poem eminescian Luceafarul. Frecvent este folosit ca nume de personaj feminin in literatura rusa: in Petru I de L. N. Tolstoi, Caterina loanoma, drama lui Leonid Andreev. Cunoscute la noi mai sunt: Catherine Eamshaw din “La rascruce de vanturi” de Emily Bronte, Catherine Barkley din “Adio arme” de E. Hemingway, Catarina Bragadini din drama lui V. Hugo Angelo Tiranul Padovei.

Eda – Recent si putin folosit la noi, Eda este un imprumut pe cale culta din onomastica occidentala (din italiana, germana, engleza). In apus, Eda, poate proveni de la nume diferite. In germana, de exemplu, Edda este curent folosit pentru nume in compozitia carora intra elementul ed- sau adel-, edel- “nobil”, precum: Edburga, Edith, Edita, Adelgunde, Adelheid, Adela sau pentru frecventul Hedwige, nume folosit si in tarile nordice si chiar in Italia (acesta atestat cu aproximativ 1000 de ani in urma sub forma Hathnwie, compus din hathus “lupta” si wie “sfant”, numele a devenit Hadewlg, Hedwlg, prin confuzia lui wic cu foarte frecventul wig – “lupta”).

Edmeia – Veche preoteasa greaca.

Elena – Se regaseste in cuvintele grecesti helene (torta, foc) si selene (luna).

Eleonora – Varianta in germana a numelui Elena.

Eliana – Este o varianta a popularului Ilinca, provenind de la numele proorocului vechi-testamentar Ilie, care in ebraica inseamna “Domnul este adevaratul Dumnezeu”. Ziua de praznuire a Sfantului Ilie este 20 iulie.

Elisabeta – De provenienta din cuvantul ebraic elisheba (“Dumnezeu in juramantul meu”).

Eliza – Varianta a numelui Elisabeta.

Eluise

Elvira – Nume cu origini gotice alcatuit din al (tot) si wer (adevar), ce poate fi tradus prin “intregul adevar”.

Ema – Provine din cuvantul latinesc aemilus (dornic, nerabdator, zelos) sau aemulus (rival).

Emanuela

Emilia

Emiliana

Engelina

Eniko – Stapana pe decizile proprii.

Erica

Erika – Nume nordic alcatuit din cuvintele ei (vesnic) si rikr (lege, ordine), ce poate fi tradus prin “intotdeauna drept”.

Eufemia

Eufrosina – De la cuvantul grecesc “Euphrosyne” -“cea senina”.

Eugenia

Eunice – Nume biblic care inseamna “victorie”.

Eva – Conform Vechiului Testament Eva a fost prima femeie de pe pamant.

Evanghelina – Nume format la baza din cuvintele grecesti eu si angelma, ceea ce poate fi tradus ca “veste buna”.

Evelina – In limba latina avis inseamna pasare.

35 comments

 1. heieeeeekekeke

 2. :-? pe mne ma cheama Edera si e mult mai tare k alea:))

 3. edmeia ii fain:X:X:X…probabil ca o sa ii pun ficei mele analia edmeia:X:X:Xce taree suna…sau mai datimi voii idei plss:D

 4. Buna pe mn ma cheama Ermina am 10 ani si nu stiu niste nume de familie

 5. Multumesc pentru informatii interesante

 6. Eliza! cel mai criminal!
  Nu?

 7. ce inseamna eunice ca aici nu spune???:D

 8. CE INSEAMNA ESTERA?

 9. eunice ee cel mai fain…

 10. Kary …. cu analia ai face ravagii… cate glume s-ar putea face pe seama fetitei tale cu un asemenea nume…

 11. ANDREEA feating BEATRYKE

 12. Numele meu este ermina si kred ca tote numele sunt frumoase

 13. estera chiricioaei

  ESTERA e un nume de origine persana;corespondentul in ebraica e hadasa, care inseamna stea,luceafarul de dimineata.in biblie intalnim acest nume in cartea esterei,unde protagonista,o evreica orfana este aleasa de imparatul persiei sa devina imprateasa sa.frumoasa povestea ei si lafel de adevarata cum e si faptul ca ma numesc Estera:)

 14. mie 9imi plac emilia miruna cristina eliza dar cel mai mult maria

 15. mai oricum ar fi ce conteaza eu sunt in clasa a 12 a si am o profesoara care s.n delcioiu anca maria mirabela oana si e o femeie de nota 10000000000000.Am una care sn iliescu iliana este o scorpie si este de tehnologica nu ar trebui sa fie asa crizata.

 16. numele esmeralda este un frumos si imi place numele asta

 17. ema este cel mai frumos si raisa

 18. Pe mine ma cheama Edera b-) . Mult mai fain ca astea de aici :)) :D

 19. ma scuzati,vroiam sa postez la baieti :)

 20. cel mai frumos nume emanuela si evelina

 21. Am avut o colega in scoala generala care se numea GERTRUDA EUCAPSIOLATINA….

 22. Mai este si numele Egla sora mea se numeste asa

 23. De aici doar Eva si Emanuelle sau Emanuela imi plac……..

 24. cel mai frumos nume este Ema,numele Egla este cel mai urat

 25. Edina nu este?????

 26. Cred ca Islanda e un nume fain

 27. Islanda e un numa frumyx

 28. Mi-e mi se pare ca Eliza ?i Elena sunt dragutze

 29. Raisa si Melisa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>