Home / Nume de fete litera I

Nume de fete litera I

Ianna – Numele de fata Ianna este o varianta a numelui Ayanna (Kiswahili), si este desul de rar. Varianta masculina este Ian. Semnificatia numelui pare a fi “floare frumoasa”. Originea sa este neclara. Nume similare: Iana, Ioanna, Janna, Wanna, Yanna, Lanna, Canna, Danna, Hanna, Ivanna, Nanna, Ranna, Sanna, Zanna, Vanna, Ena Enya, Ianna, Ianne, Ina.

Iarina – Numele de fata Iarina este de origine slav?. O varianta similara apare ?i la cehi, in forma Jarena. Semnifica?ia numelui pare a fi “lumin?”.

Iasmina – Numele de fata Iasmina este de origine musulmana. Semnificatia numelui Iasmina este “floare de iasomie”, Jasmina, facand parte din lunga lista de nume feminine inspirate din denumiri de flori. Variante: Iasomia, Jasmine, Iasmine, Jasmina, Iasomie, Iasomia.

Ilaria – Numele de fata Ilaria este de origine latina. Numele are semnificatia de “veselie”. Este un prenume destul de rar. Variante: Alair, Alura, Alurea, Elora, Eleri, Ilania, Klara, Clarie, Clari, Clara, Klarra, Igeria, Ilana, Ilysia, Floria, Gloria, Hilaria, Iberia, Illia, Klari, Valaria, Hilary, Iara.

Ileana – Varianta a numelui Elena (vezi Elena).

Ilinca – Varinata feminina a numelui Ilie (vezi Ilie).

Ilona – Numele Ilona este varianta ungureasca a numelui Elena (vezi Elena).

Ina – Numele Ina este o varianta a numelui Ianna (vezi Ianna).

Indra – Indra este un nume de baiat ce semnifica in sanscrita “a avea picaturi de ploaie”, (“indu” insemna “o picatura” si “ra” insemna “a avea, a poseda”). Indra este numele unui zeu luptator hindu al cerului si ploii. In textul antic hindu Rigveda el este capetenia zeilor.

Ines – Numele Ines este o varianta spaniola a numelui Agnes. Semnificatia numelui, de la originile sale grecesti, este aceea de pur, curat, cast si chiar sfant. Folosit mai rar la noi, dar raspandit frecvent in tarile Occidentului, numele ajunge in onomastica crestina prin cultul unei fecioare din Roma, martira in timpul lui Diocletian, iar din sec. al IV-lea se raspandeste rapid si datorita asemanarii cu termenul de agnus – miel, a carui valoare simbolica este recunoscuta in religia crestina.

Inga – Numele de fata Inga este de origine scandinav. Semnificatia sa este “pazit de catre Ing”. Ing era in mitologie un zeu al fertilitatii si pacii. Numele este foarte popular in Germania. Variante: Ingaberg, Ingaborg, Inge, Ingegerg, Ingeborg, Inger, Innga si Inngeborg.

Ingrid – Varianta a numelui Inga (vezi Inga).

Ioana – Varianta a numelui Ion (vezi Ion).

Iolanda – Iolanda este un prenume feminin modern, recent imprumutat din onomastica apuseana. El corespunde unui vechi nume francez atestat sub formele Yolang, Yolant, Yolent. Pornind de la faptul ca unele femei ilustre din istoria Frantei au purtat numele si sub forma Violant sau Yiolante, cei mai multi specialisti cred ca Yolant ar proveni din latinescul “Violantis”, derivat de la subst. fiola “viorea” (din acest punct de vedere ar fi sinonim cu “Viorica”). Variante: • Germ. Yolanda, magh. Jolan (de veche traditie, datorita fiicei regelui Bela IV, beatificata), bg. lolanda, Iolanta, rus. Iolanta etc.

Ionela – Varianta a numelui Ion (vezi Ion).

Irena – Varianta a numelui Irina (vezi Irina).

Irene
Varianta a numelui Irina (vezi Irina).

Irina – Irina este un prenume feminin popular astazi ce reproduce grecescul “Eiran” sau “Elre’na”, a carui semnificatie era clara pentru ca substantivul corespunzator, “eire’ne”, inseamna “pace”. Ca nume propriu “Eiren” era prezent in Grecia antica si apartine mitologiei. “Eire’ne” (“pace”), Eunomla (“disciplina”) si Dike (“dreptate”) sint binecunoscutele chore, fiice ale lui Zeus si ale lui Themis, ce ocrotesc natura sau pazesc locasurile ceresti din Olimp, chemand sau alungind norii. Variante: • Engl. Irene, tr. Irine, magh. Irtaeasz, bg. Irina, Erina, rus. Irina, Orina, Irinil.

Iris – Numele Iris are radacini in cuvantul grecesc “iris” (ce inseamna curcubeu)si era numele unei zeite, personificarea curcubeului. In mitologia greaca Iris era mesagera cerurilor si facea legatura intre Zei si pamanteni. Drumurile erau marcate de curcubee multicolore.

Irma – Numele de fata Irma vine de la “irmen”, vechi nume germanic, insemnand “complet, universal”. Este o versiune scurta a numelui Ermintrude. Variante: Erma, Ermengard, Irmina, Irmine, Irmgard si Irmgarde.

IsabelaNumele Isabela este de origine latina si spaniola. Este o varianta a numelui Elisabeta, care in ebraica insemna “promisiunea lui Dumnezeu”. Variante: Bel, Belia, Belicia, Belita, Bell, Bella, Belle, Bellita, Ib, Ibbie, Isa, Isabeau, Isabela, Isabele, Isabelita, Isabell, Isabella, Isabelle, Ishbel, Isobel, Isobell, Isobella, Isobelle, Issie, Issy, Izabel, Izabella, Izabelle, Izzie, Izzy, Sabella, Sabelle, Ysabeau, Ysabel, Ysabella, Ysobel, Yzabelle, Yzobel si Yzobelle.

Iulia – Prenumele luliu si Iulia, frecvente in onomastica noastra contemporana, reproduc pe cale culta vechile nume gentilice romane Iuling si lulla. Iulus este o creatie pe baza mai vechiului lulius. In explicarea acestui nume specialistii pornesc de la forma mai veche Iuilius, care ar avea la baza un cuvint neatestat “iouilios”, inrudit cu lat. “Iovis”, numele divinitatii supreme. In latina clasica, “Iovis”, de la o forma indo-europeana “dieu”, care denumea lumina cerului, este inlocuit la nominativ cu forma “Iupiter”, un compus cu elementul secundar pater, “tata” (“dieu-pater” inseamna “Dumnezeu tatal”). Variante: • Fr. Jule(s), Julie, Juliea, Julienne, Juliette, germ. Julius, Julla, Julian, Juliana, Julietta, Giulio, Giulla, Giuliano, Giulietta, sp. Jullo, Julk, Jullais, magh. Gyula, Julianusz, Julia, Julianna, Julletta, bg. Iulli, Iulia, Iulian, Iuliana, Iulleta, pol. Julla, rus. Iulii, Iulia, Iulian, Iuliana, Ulian.

Iunia – Prenumele fem. “Iunia” reproduce pe cale culta numele unei foarte vechi ginti romane. Izvoarele latine atesta frecvent numele personale Iunius, Iania, ceva mai tirziu aparand si derivatele Iunianus, Iunlana. Numele gentilic este cu siguranta un derivat de la tema “Iun” cuprinsa in numele Iunonei, protectoare a casniciei, a sotiilor si a mamelor. Zeita Hera din mitologia greaca, “Iunoha”, fiica lui Cronos si a zeitei Rhea, era sora mai mare dar si sotia lui Iupiter (Zeus. Ea era considerata uneori si zeita a lunii noi, fiind probabil la origine o divinitate a luminii. Numele este purtat mai mult de copiii nascuti in luna iunie. Variante: Fr.Junien, magh. Jnno, bg., rus. Unii, Iunia, gr. Iounia, Iounlanoa.

Iustina – Varianta feminina a lui Iustin (vezi Iustin).

Ivona – Varianta slava a numelui Ion (vezi Ion).

Izabela – Numele Izabela este de origine latina si spaniola. Este o varianta a numelui Elisabeta, care in ebraica insemna “promisiunea lui Dumnezeu”. Variante: Bel, Belia, Belicia, Belita, Bell, Bella, Belle, Bellita, Ib, Ibbie, Isa, Isabeau, Isabela, Isabele, Isabelita, Isabell, Isabella, Isabelle, Ishbel, Isobel, Isobell, Isobella, Isobelle, Issie, Issy, Izabel, Izabella, Izabelle, Izzie, Izzy, Sabella, Sabelle, Ysabeau, Ysabel, Ysabella, Ysobel, Yzabelle, Yzobel si Yzobelle.

35 comments

 1. ina ii fain;x;x;x;x;;x;..luv that!!!!!!

 2. da shi mie imi place ina..sau inna…ii ciar taree:X

 3. chiar draga mea..nu ciar..cati ani ai???

 4. ina ii fain:X

 5. Mie personal imi place foarte mult Ingrid. Este numele meu:D

 6. mie imi place numele iasmina

 7. mie imi place numele iasmina clar da

 8. eu cred ca cele mai frumoase cuvinte din lume sunt ,,mama si sfant,, , mai precis mama sfanta.Maria este,a fost si va fi mereu un nume sfant.Gina este numele mamei mele,si pentru mine acesta este cel mai minunat nume pentru ca este al mamei mele.Ea are grija de mine,si chiar daca s-a despartit de tata,eu am iertat-o.

 9. zicetimi un nume de fata din 13 litere!

 10. buna sara imi place mult mult numele irina,ina

 11. ? ? beibiii ?`x

  Mie imi place “Ingrid” sau “Isabela” =p~ ! Mijtoo! :X

 12. dar iulia cui ii place??

 13. Numele meu preferat e **Yzabella** de oarece e un nume sfant si dragutzz
  dupa cum se pare miae imi place ff mult si la voi se vede naspa numele ingrid irina inn anumai …ar vrea sa puna asa ceva unor copilasi nevinovati dar totusi ee **** cel care pune numele alwea me imi palce *Yzabella**

 14. DAA ai dreptate e frf fai n umele yzabella ar trebuie sa aiba cam toata lumea

 15. numele mele preferate sunt irene , iris si ingrid. dar ingri nu chiar asa de mult pt ca fata pe care o urasc o cheama asa. cand o sa fiu mare si o sa am un copil ddak ii fata o sa o cheme iris sau irene. urasc numele persoanelor care au doua nume in afara de ana maria.

 16. numele meu este ionela cred ca e un nume frumos dar sunt nume mult mai frumoase decat al meu dar asta e va pwp dulce de tot

 17. Mie imi place foarte mult numele Veronica.

 18. pe mine ma cheama isabela si isabela inseamna in ebraica ruga lui dumnezeu

 19. Mie imi place foarte mult numele Izabela pentru ca sa ma numecs si eu si este si un nume sfant. De asemenea si numele Maria este foarte frumos.

 20. pe mine ma cheama ioana si nu stiu ce inseamna vreau sa aflu cat mai rapid cu putinta……………………………………………

 21. Totdeauna am fost mandra cand mi-am prezentat numele :ISABELA :)

 22. Pe fetita mea am botezat-o Ilinca

 23. Imi plac si Iana, Irina sau Iustina

 24. si eu veau sa stiu ce inseamna numele meu…:(

 25. pe mine m-a cheama ilona si mi se pare un nume dragutz numai pentru ca este mai diferit in romania. pe nasa mea o cheama ilonca si nu stiu ce inseamna numele ei. daca al meu inseamna elena al ei inseamna ileana?? va rog pareri!! va pup!!

 26. Ioana e frumos la fel ca si iulia

 27. Ilinca, Ingrid si Irina sunt dragutele, dar cel mai mult imi place Ilinca

 28. Ivanca cel mai frumos nume <3

 29. numele meu chiar are legatura cu viata mea
  numele poate influenta destinul cuiva

 30. Pe fetele male led cheama. Emma si Maya.Pe baiat I’ll cheama Enann

 31. numele meu preferat din toate acestea este ianna

 32. Isabela cel mai tareee

 33. Pe fetita mea o cheama Ines si sunt foarte bucuroasa ca am numit-o asa,deocamdata nu am intalnit pe nimeni cu numele ei si are si o semnificatie frumoasa.

 34. Pe fetita mea o cheama Ines si sunt foarte bucuroasa ca am numit-o asa,deocamdata nu am intalnit pe nimeni cu numele ei si are si o semnificatie frumoasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>